Sunday, April 1, 2007

Vilka problem kan finnas med en induktiv metod?

Francis Bacon menade att vi ska lära känna naturen för att kunna använda oss av den. Han utarbetade en metod, kallad den induktiva metoden, där han klargjorde hur vi kan få kunskap om naturlagarna. För att kunna studera verkligheten måste fyra "fällor" undvikas.

  • Stammens fördomar -Känslor och önskningar påverkar iakttagelser
  • Grottans fördomar - Erfarenheter och personligheter påverkar iakttagelser
  • Torgets fördomar - Språket kan påverka iakttagelser
  • Teaterns fördomar - Tidens allmäna syn på saker påverkar iakttagelser

Först om vi undviker alla dessa fällor kan vi uppna verklig kunskap om naturen, menar Bacon. Den induktiva metoden har dock ifrågasatts och den skarpaste kritiken menar på att vi när vi använder oss av induktionen endast använder oss av ett begränsat antal observationer. Därmed uppstår problem när man vill rättfärdiga principen, eftersom det är svårt att dra slutsatser efter med så begränsat antal observationer.

Ett försvaret skulle i så fall kunna vara att naturen fungerar på ett regelbundet sätt, och alltså kan man säga att solen går upp och ned varje dag eller att alla människor kommer att dö, men isåfall använder man sig av induktitionen när man försvarar den, eftersom man bara ser till ett visst antal observationer av solens upp- och nedgång eller ett visst antal obeservationer av att alla människor dör.

Ett annat försvar till till den induktiva metoden är att den fungerat bra hittills, men även detta går runt i en cirkel på samma sätt som det föregående förslaget, eftersom man för att bevisa att det fungerat bra hittills även måste använda sig av induktiv slutledning.

No comments: